En ole kovin perehtynyt tekoälyyn, josta niin paljon nykyisin kirjoitetaan. Sen hyödyntämistä kehitetään eri aloilla. Ymmärrän vain, että kyseessä on tietokoneohjelma, joka mahdollistaa mitä ihmeellisimpiä ns. älykkäitä toimintoja. Mutta koneen ohjelmat toimivat vain sinne tallennettujen tietojen pohjalta.
Olen lukenut kirjoituksia tekoälyn kokeiluista ja tilanteista, joihin tietokoneohjelmien kyky ei riitä. Ei ainakaan vielä. Koneet eivät periaatteessa luo uutta. Eräs kirjoittaja muistutti, että kone ei esimerkiksi tunnista tunteita tai se ei kykene huumoriin. Sen vitsit ovat vanhoja, tilannesidonnaisuus puuttuu.
Seurakunnissakin on kokeiltu tekoälyn rajoja. Konetta on pyydetty tekemään jumalanpalvelukseen sisältöä, tekstejä, rukouksia, saarnoja ja virsiä. Yhteen pyyntöön tekoälykoneelta on kuulemma tullut kieltävä vastaus: ripin toista osaa, synninpäästöä eli anteeksi julistamista, se ei pystynyt antamaan!
Vaikeaa anteeksianto on meille ihmisillekin. Kirkon perheneuvojan työssä sen huomasin ja yritin muistuttaa asian vaativan pitkää prosessia ja aikaa. Oli kysymyksessä sitten oma tai toisen syyllisyys, anteeksi pyytäminen tai antaminen. Todellisuuden hyväksyminen armollisesti on joskus vaikeaa.
Tätä pääsiäistä edeltävää paastonaikaa on käytetty sen miettimiseen mikä elämässä on merkityksellistä. Minkä ohi liian helposti kuljemme, koska sen näkeminen on vaikeaa. Oli kyseessä oma syyllisyys, lähimmäisen tarpeet tai elämään sisältyvä kärsimys. Tai anteeksiannon, armon, välttämättömyys. Pääsiäinen mahdollistaa sen mihin me ihmiset eikä tekoäly kykene!
Rauhallista paastonaikaa!
Unto Kangasniemi
vt. kirkkoherra, Ähtäri