Ylävesien yö tulee taas Ähtärissä

Liikuntaa ja kulttuuria ympäri Ähtäriä tarjoileva tapahtuma Ylävesien yö vol. 2. koittaa perjantaina 30.8. Torstaina etkoja vietetään luennon ja keskustelutilaisuuden merkeissä, lauantaina jatkopaikaksi voi valita Suomen luonnon päivän ja Nuku yö ulkona -tapahtumat Arpaisilla tai jääkiekon mestissarjan harjoitusottelun KeuPa HT vs. KooVee Ähtärin jäähallissa. Viikonloppu on täynnä ohjelmaa ja jokaiselle löytyy takuulla jotain kiinnostavaa.

Etkot

 Lakeudenportin kansalaisopisto järjestää torstai-iltana Pirkanlinnassa maksuttoman yleisluennon ja keskustelutilaisuuden otsikolla ”Syntipukkeja, takinkääntäjiä, ääriainesta ja tolkun ihmisiä”. Luennoitsijana on sosiologian väitöskirjatutkija Karin Creutz. Mukana keskustelemassa on Suo, guacamole ja Jussi -esityksen taiteilijoita perjantaina Ylävesien yössä klo 18 nähtävästä esityksestä. Luennolla pureudutaan yhteiskunnallisen keskustelun polarisoitumiseen sekä mielipiteiden ja yleisen ilmapiirin kärjistymiseen liittyviin ilmiöihin ja niiden syihin.

Taidetta, työpajoja, näyttelyitä

Ylävesien yö vol. 2. käynnistyy perjantaina klo 13, jolloin Ylävedet-veistokselta, Ähtärin asutuksen muistomerkiltä, lähdetään kulkemaan Veden polku -reittiä kuvanveistäjä Eero Hiirosen ulkoilmateosten pariin. Polulta voi pysähtyä Pirkanpohjan taidekeskukseen piipahtamaan näyttelyissä, opastuksella ja Suomenselän Taiteilijaseuraa tapaamassa.

Taidetyöpajassa Ostolanhovissa Lakeudenportin kansalaisopiston kuvataidekoulun oppilaat ohjaavat vapaaseen maalaamiseen ja piirtämiseen tutunsointuisen musiikin siivittämänä, mutta mukaan voi tulla myös vain tunnelmoimaan taiteen tekemisen iloa. Ähtärin kirjoittajaseura Kynäiset esittävät omien kirjoittajiensa tekstejä runoina ja lyhytproosana tasatunnein. Kaupungintalolla julkistetaan klo 17 alkuvuodesta kokoelmiin hankittu ähtäriläislähtöisen taiteilija Jarkko Rantasen teos ja hän on paikalla kertomassa myös kuulumisiaan.

Toy Story -elokuva-aiheinen lelunäyttely on esillä Pirkanlinnassa ja keräilijä Jarkko Periviita on kertomassa samalla harrastuksestaan. Sun Kino esittää Ylävesien yössä kaksi elokuvaa: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittajan ja Good boysin. Iltavirkut voivat vierailla yökirjastossa puoleenyöhön asti ja kurkata samalla Eepos-kirjastojen kirjastokorttinäyttelyn.

Skabailuja, temppurataa, toritanssit ja keikkoja

 Pirkanlinnan nuorisotiloilla askarrellaan lennokkeja ja pidetään lennokkiskaboja. Eco North -hankkeen pakopelihuoneessa on ympäristökasvatusteema ”Pelasta Talvi”. Yönuopparikin on avoimena yläasteikäisille nuorille klo 21–00.

Liikuntahallissa puolestaan kisaillaan niin 20 metrin lentävässä lähdössä kuin koripallon heitossa ja salibandyn laukaisussa. Seinäkiipeilyä saa kokeilla ohjatusti. Perheen pienemmille on luvassa temppurata Ähtärin varhaiskasvatuksen vanhempainyhdistyksen ja Ähtärin Voimistelijoiden yhteistyönä ja illan päätteeksi vielä salibandyn harjoituspeli SBS PaHa vs. Alajärvi.

Keskustassa on rompetori, kahvilatarjontaa, buffetpöytää ja terassia, kajakkivuokrausta, maksuttomat toritanssit klo 15–17 ja illalla vielä keikkoja. Lavalla nousee klo 19 seinäjokelainen räppäri Joacim ja perään kahdeksalta Lehtimäellä perustettu Nitroforce 9. Club B52:ssa tunnelman kattoon nostaa Gettomasa.

Ylävesien yön jatkot

Jatkoja voi lähteä viettämään lauantaina Suomen luonnon päivän ja Nuku yö ulkona -tapahtuman merkeissä Arpaisille. Tarkempi ohjelma on saatavilla muun muassa Facebookista ja Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterista. Illalla Ähtärin jäähallissa toisensa kohtaavat harjoitusottelun merkeissä jääkiekon mestissarjalaiset KeuPa HT ja KooVee. Otteluisäntänä toimii Ähtärin kaupunki.

Ylävesien yön käsiohjelma on julkaistu Ähtärin kaupungin internetsivuilla ja painettua versiota on jaossa tapahtumapisteissä. Ohjelmasta kannattaa poimia kiinnostavimmat tärpit ja heittäytyä mukaan Ylävesien yöhön.