Vain kannattava maatalous voi edistää ympäristön hyvinvointia

Ähtärissä Alastaipaleella perjantaina vierailleen europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.) ja kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.) mielestä maa- ja metsätalous ovat ratkaisujen aloja niin Etelä-Pohjanmaalla kuin koko Suomessa. Tämän vuoksi niin Suomessa kuin EU:ssa tarvitaan lisää konkreettisia tekoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

– Suomalaiset ruoantuottajat varmistavat meille maailman puhtaimman ruoan ja ovat samalla ilmastosankareita. Tähän pirtaan ei sovi syyllistäminen, vaan ratkaisujen etsiminen ja maatalouden kannattavuuden parantaminen, sillä maatalouden ydin on ruoantuotanto. On myös muistettava, että vain kannattavat ja toimeentulevat tilat voivat tehdä ympäristötekoja. Juuri siksi kannattavuuden eteen on tehtävä kaikki voitava kotimaassa ja EU-areenoilla, Katainen ja Savola painottavat.

Katainen ja Savola vaativatkin avointa ja rehtiä keskustelua maatalouden ja suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

– Maaseudun elinkeinojen ja ruoantuotannon tuominen laajemmin julkiseen keskusteluun on tarpeellista, sillä paljon on liikkeellä väärää tietoa ja suoranaista tietämättömyyttäkin. Vastuullinen ruoantuotanto sekä kannattava maatalous kulkevat käsi kädessä, Katainen ja Savola muistuttavat.

Runsas osallistujamäärä tupaillassa Alastaipaleella osoitti kotimaan sekä Euroopan parlamentin maataloutta koskevien päätösten olevan aiheena kiinnostavan.

Lue lisää aiheesta 5.2. Uutisnuotasta.