Seurakuntaliitokset tulevat lisääntymään

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura kertoi viime viikolla hiippakunnan länsiosan alueella toimivien paikallis- ja kaupunkilehtien päätoimittajille seurakuntien ajankohtaisia kuulumisia. Tulevaisuuden haasteisiin hiippakunnassa kuuluvat seurakuntien heikkenevä talous, jäsenmäärän lasku sekä rakennemuutokset. Näitä ovat myös seurakuntalaisuuden vahvistaminen, jumalanpalveluselämän uudistaminen sekä yhteistyö.

Yksi muutoksista on kirkossa tapahtunut hiippakuntarajojen tarkistus kirkolliskokouksen tehdessä päätöksen maakuntakohtaiseen hiippakuntajakoon siirtymisestä. Lapuan hiippakunnan osalta se tarkoittaa Parkanon rovastikunnan katoamista kartalta.

– Saamme neljä seurakuntaa neljän tilalle ja ne tulevat kaikki Keski-Suomeen.

Muutoksen jälkeen koko Keski-Suomen maakunta kuuluu Lapuan hiippakuntaan, maakuntapohjaisuus on ollut hiippakunnan pitkän linjan tavoite.

Hiippakunnan tuomiokapitulissa on 13 työntekijää, joista yksi osa-aikainen. Budjetti on 1,3 miljoonaa euroa. Ensi vuosi on kirjattu käytännössä nollabudjetiksi ja vuonna 2021 siinä tulee olemaan 10-15 prosentin leikkaus. Oletettua on, että myös virkojen määrää joudutaan vähentämään.

Hiippakunnan lakimiesasessori Tuomas Hemminki kertoo, että vuonna 2018 yksikään seurakunta hiippakunnassa ei kasvattanut vertotulojaan. Peura näkee, ettei tilanteesta tulla selviämään ilman seurakuntaliitoksia. Tällä hetkellä hiippakunnassa on 44 seurakuntaa ja kymmenen vuoden kuluttua Peura, Hemminki sekä hiippakuntadekaani Kai Jantunen arvelevat luvun olevan kolmisenkymmentä.

Lue lisää aiheesta 2.10. Uutisnuotasta.