Savusaunan lämmössä kuultiin monet tarinat

Lehtimäen Länsikylällä sijaitsevaa Pinniäisen piilopirttiä kunnostettiin talkoovoimin käyttökuntoon vuonna 2008. Vuotta myöhemmin pirtti sai uuden pärekaton, makuupaikat ja savukiukaan.

– Tämä jokisauna on 1700-luvulta ja se on ollut tällä paikalla aina. Kätkänjoen varressa oli toistakymmentä tällaista rakennusta, mutta tämä on ainoa, joka on säilynyt, Urho Kari kertoo.

– Täällä on asuttu talvellakin ja pirtin vieressä on tervahauta, jossa poltettiin tervaa. Heinäntekoaikaan tänne tultiin pitkäksi aikaa, jopa kolmeksi viikoksi asumaan ja tekemään heinätöitä. Kotiin olisi ollut niin kovin pitkä matka kävellä raskaan työpäivän jälkeen ja aamulla olisi pitänyt tulla takaisin.

 Pinniäisen pirtti on nyt kyläläisten yhteisessä hoidossa, kunnostuksia tehdään silloin, kun niitä tarvitaan ja pirtistä on tullut yhteinen kokoontumispaikka monenlaiselle tapahtumalle.

– Täällä on ollut kesäillan kirkkoja, kokouksia ja näytelmiä. Tällä kertaa kyläläiset kokoontuivat oman kylän pikkujouluun herkuttelemaan puurolla, makkaralla ja glögillä sekä kuuntelemaan joululauluja.