Pantasusi kuoli hauleihin

Toinen Luonnonvarakeskus Luken Virroilla maaliskuussa pannoittamista susista on löytynyt kuolleena. Se löytyi Keuruun puolelta huhtikuun lopulla.

– Keväällä pannoitetut uros ja naarassusi liikkuivat Virtain, Keuruun, Ähtärin ja Alavuden alueille ulottuvalla reviirillä. Pannoituksen yhteydessä huomattiin, että naaras ja urossusi kuuluivat perhelaumaan, johon kuului todennäköisesti myös kaksi nuorta aikuista sutta. Alavuden Sapsalammilla kirjattiin viime syksynä kahden aikuisen ja kolmen pennun lauma, joka erittäin suurella todennäköisyydellä on tämä sama porukka, kertoi Ilpo Kojola

Hän kertoo, että suden paikallaan pysyminen havaittiin huhtikuun puolella.

– Ensin arveltiin, että se pysyttelee paikallaan pesässä, koska on saamassa pentuja. Kun se kuitenkin oli paikoillaan yllättävän pitkään, alettiin huolestua. Kenttäesimiehemme meni katsomaan ja löysi suden kuolleena.

Susi lähetettiin Ouluun Ruokavirastoon tutkittavaksi. Siellä todettiin, että sudella oli vanhoja haulikolla ammuttuja ampumavammoja.

Kojola kertoo Ruokaviraston lausunnosta ilmenneen, että naaras olisi hyvin suurella todennäköisyydellä ollut kantava.

– Kun aikuinen naaras kuolee syystä tai toisesta, reviiri yleensä tyhjenee. Tietysti on mahdollista, että uros löytää uuden kumppanin ja palaa tutulle reviirille.

Ruokavirasto on tehnyt suden ampumisesta rikosilmoituksen.

– Virtain riistanhoitoyhdistys ei hyväksy laittomia keinoja ja valvonnan avulla ennaltaehkäistään salametsästystä. Valvontaa suorittavat riistanhoitoyhdistyksen valvojat, poliisi ja metsähallitus. Virtain riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Luuri kertoo.

Luken toiminnan tiedottamisessa alueen muille toimijoille Tapio Luuri kokee olevan paljon parantamisen vara. Hän kiittelee Virtain poliisia, jonka kanssa yhteistyössä on saatu muodostettua kokonaiskuva tilanteesta.

Poliisi kirjaa kuolleena löydetyn suden nimikkeellä törkeä metsästysrikos ja jatkaa asian tutkintaa.