Kulttuuriyhteistyö Ähtärin ja Kiinan Dujiangyanin välillä syvenee

Viime vuoden maaliskuussa allekirjoitettu ystävyyskaupunkisopimus Ähtärin ja Kiinan Dujiangyanin kaupunkien välille on avannut uusia yhteistyön väyliä. Sopimuksen mukaisesti kumppanuuksia kehitetään niin matkailun, koulutuksen, liikunnan, kulttuurin kuin liiketoiminnan saralla. Kesällä 2019 syvennetään yhteistyötä erityisesti kulttuurin osalta, kun Dujiangyaniin viedään taidetta ja musiikkia Suomesta.

Kiinan Dujiangyan on esittänyt Ähtärille kutsun osallistua kaupunkisuunnitteluun lähettämällä paikallinen taiteilija tapahtumaan nimeltä ”2019 Dujiangyan International Sister Cities’ Public Art Work Exhibition”. Ähtäristä matkalle lähtee täällä syntynyt ja nuoruutensa viettänyt Jarkko Rantanen, joka asuu nykyisin Turun seudulla. Heinäkuun 7.-12. päivinä järjestettävään tilaisuuteen saapuu taiteilijoita ympäri maailman tutustumaan Dujiangyanin ekologiseen kaupunkisuunnitteluprojektiin ja ideoimaan omat teoksensa osaksi kehittyvää urbaaniympäristöä.

Dujiangyan maksaa kaikkien taiteilijoiden matkustus- ja ylläpitokulut ja kyseessä on suuren luokan tapahtuma. Teemana on ”Let the World Know Dujiangyan”, joka suomennettuna tarkoittaa ”Annetaan maailman tietää Dujiangyanista”.
Ekologista kaupunkisuunnittelua on tehty Dujiangyanissa määrätietoisesti. Kiinan Sichuanin maakunnassa sijaitseva kaupunki sitä ympäröivine vuoristomaaseutuineen tuhoutui nimittäin lähes täysin vuonna 2008 sattuneessa maanjäristyksessä. Kymmenen vuoden aikana kaupunki vuoristoalueineen on rakennettu uudelleen ja nyt niitä kehitetään ekologisen matkailun tarpeisiin entistä paremmin sopiviksi. Vuosittainen matkailijamäärä 800 000 asukkaan kaupungissa on huimat 23 miljoonaa. Dujiangyan on valittu Kiinan valtion päätöksellä uuden Green is Gold -ympäristöohjelman kehityskohteeksi, se on lisäksi saavuttanut kahtena vuonna palkinnon Kiinan miellyttävimpänä asuinpaikkana.
– Ähtäriläislähtöinen taidemaalari Jarkko Rantanen oli luonteva valinta, kun mietimme, kenen taiteilijan haluaisimme Kiinaan lähettää. Rantasella oli vuonna 2016 yhteisnäyttely Pirkanpohjan taidekeskuksessa toisen nuoren Ähtäristä kotoisin olevan taiteilijan, Maria Matikan, kanssa ja Jarkon luontoaiheiset teokset tekivät silloin syvän ja lähtemättömän vaikutuksen, Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala toteaa.

Lue lisää aiheesta 10.7. Uutisnuotasta.