Keskustellen esille ajantasaista tietoa

Ähtärin Energia ja Vesi Oy:n tulevaisuuden näkymät, uimahallihanke sekä koulutilojen suunnitelmat saivat keskustelua aikaiseksi Ähtärin Sosiaalidemokraattien järjestämässä yleisötilaisuudessa viime viikolla. Tapahtuma liittyi valtakunnalliseen Mitä sinulla on sydämellä -kampanjaan.

Autopirtille kokoontunut kuulijajoukko sai ajantasaista tietoa Ähtärin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Veijo Leinolta, joka selvitti yhtiön tilannetta tänään ja sen tulevaisuuden näkymiä. Puheenvuoroja illassa jakoi SDP:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Kari Kivinummi.

Leino kertoi lämpölaitoksen perustetun vuonna 1963 ja ensimmäisen lämpökattilan käynnistyneen seuraavana vuonna. Turpeen poltto alkoi vuonna 1977. Nykyiset turvekattilat ovat vuosilta 1991 ja 2005.

– Yhtiön on toiminut niin sanotusti aika vakiintuneella toimintamallilla tuloksen pysyessä koko ajan hyvin vakiona. Haastavat vuodet olivat 90-luvulla, jolloin korkotaso oli korkealla. Yhtiön näkökulmasta haastavin osa on velka. Tällä hetkellä 12,5 miljoonaa, josta aika iso osa muodostui, Ähtärin kaupungin myydessä vuonna 2004 vesi- ja jätevesiliiketoiminnan omalle lämpöyhtiölleen.

– Nyt ei velkamäärä ole taloudellisesti kovin raskas korkotason ollessa alhaalla.

– Viimeiset kaksi vuotta yhtiön kehittämisstrategiana konsernissa on ollut velkamäärän hoitaminen alemmaksi. Sitä on tällä tilikaudella lyhennetty ylimääräiset 400 000 ja todennäköisesti ennen joulua pystytään sitä vielä jonkin verran lyhentämään.

Leino kertoo maksuvaran velkoihin muodostuvan siten, että vuosittaisten pitkäaikaisten investointien poisto-ohjelma on tällä hetkellä vähän toista miljoonaa euroa.

Lue lisää aiheesta 30.10. Uutisnuotasta.