Jarkko Rantasen taideteos kaupungin kokoelmiin

Ylävesien yö vol. 2 tarjosi perjantaina kulttuuria ja liikuntaa runsain mitoin. Tarjolla oli muun muassa näyttelyitä, lausuntaesityksiä, taiteilijavierailijoita, lennokkipajaa, toritanssia ja makeaa sekä suolaista suuhun pantavaa. Poikettavia kohteita tapahtumineen oli tuplamäärä viime vuoteen verrattuna ja vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala toivoo ensi vuonna yhtä innokasta osallisuutta.

– Ensi vuoden järjestäjäksi voi ilmoittautua jo nyt mukaan, otamme ilolla kaikki vastaan.

Yksi merkittävistä tapahtumista oli ähtäriläissyntyisen taiteilijan Jarkko Rantasen taideteoksen julkistaminen kaupungintalolla. Kaupungin kokoelmiinsa ostama, Rantasen värikylläinen teos Himaistenkalliosta on ollut nähtävänä taidekeskuksen Sinisessä talossa vuonna 2016, jolloin hänen maalauksiaan oli esillä yhdessä toisen nuoren ähtäriläislähtöisen taiteilijan, Maria Matikan (o.s. Kyrön) kanssa.

Piikkiössä asuva Rantanen on syntynyt vuonna 1980 ja työskennellyt nuoruusvuosina muun muassa Pirkanpohjan taidekeskuksessa.

– Kerroit joskus, että kipinä suuntautumisesta taiteen pariin voimistui, kun toimintaa ohjasi Eero Hiironen, Puntala totesi. Rantanen on valmistunut Turun AMK:n Kuvataideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2006. Hänellä on ollut lukuisia yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyitä. Alkuvuodesta Rantasen 90 maisemamaalausta sisältävä teosinstallaatio siirtyi osaksi arvostettua Veli Aineen kuvataidesäätiön kokoelmaa.

– Keväällä aloimme neuvotella kanssasi kulttuuriyhteistyöstä Ähtärin kiinalaiseen ystävyyskaupunkiin Dujiangyaniin. Vierailu toteutui heinäkuussa ja teit erään päiväkodin ulkoseinille valtavat seinämaalaukset. Yhden kuvan aiheena on Arpaisten maisemat Ähtärin ja Soinin rajalla, muut kuvat ovat kertomasi mukaan Dujiangyanista. Pala Ähtäriä on siis viety kiinalaisen päiväkodin seinään.

Rantanen kertoo kiinnostuneensa metsäaiheesta vuonna 2015 tehden sarjan, jonka yhtenä osana on nyt julkistettu taideteos. Innoittajana siihen on ollut maisema Mustikkavuorella.

– Taiteellisesti tämä on ehkä murroskauteni. Olen tehnyt hyvin esittävää maalausta ja tämä on osittain abstrakti. Metsäaiheessa on aina harmonia, mikä näkyy siellä värillisesti. Tässä olen vähän rikkonut sitä. Tämä on lähdössä naturalismista vähän villimpään, kuvaa taitelija itse öljyvärityötään.

Lisää asiaa Ylävesien yön -tapahtumista 4.9. Uutisnuotassa.