Hyvösahoilta mainio tarpeen sanelema keksintö

Koiviston Kukka ja Hautaus Oy:n Timo ja Jaana Hyvösaho ovat pitäneet usean vuoden ajan huolen Soinin hautausmaalla sopimushautojen kastelusta. Yhdellä kastelukerralla vettä tarvitaan kasteluun kolmesta kolmeen ja puoleen kuutioon. Voi vain kuvitella, millainen rasitus syntyy niskaan, hartioihin ja koko kroppaan, kun tuon määrän vettä suihkuttaa kukille kastelukannulla.

Viitisen vuotta sitten Timo Hyvösaho alkoi miettiä toisenlaista ratkaisua hautojen kasteluun. Hän alkoi kysellä työhön sopivaa kastelulaitetta, mutta koska sopivaa peliä ei löytynyt Suomesta, eikä muualtakaan, hän päätti ryhtyä itse suunnittelemaan laitetta. Syksyllä 2016 syntyi kastelulaitteen ensimmäinen versio ja paranneltu malli valmistui tänä vuonna. Suunnittelutyön ja kokeilujen tuloksena on syntynyt Tipi-kastelulaite, jolla on jo suomalainen patentti ja haussa patentti Eurooppaan.

Tipi-kastelulaitteen kotimaisuusaste on korkea. Osat on valmistettu lähialueella ja kokomainen on tehty Soinissa Timo Hyvösahon toimesta. Laitteen suunnitteluun ja rakentamiseen yritys on saanut 35 000 euroa Leader-rahaa, mikä on ollut hyvä starttiraha, jotta laitetta on päästy kehittämään.

Hyvösahojen suunnittelema kastelulaite on tehty erityisesti hautojen kasteluun, mutta laite soveltuu myös muualle isojen alueiden täsmäkasteluun. Kun työtehokkuus nousee, niin kustannukset laskevat. Laiteen teho vastaa 3-5 henkilön työtehoa kastelukannuilla.

Tipi kastelee yli 260 hautaa alle puolessatoista tunnissa. Sen pienen traktorin etunostolaitteeseen liitettävä saksipuomisto mahdollistaa kulun myös kapeille hautausmaiden käytäville. Liikkuminen on kevyttä ja ketterää, eikä vettä mene hukkaan tippaakaan.

Lue lisää aiheesta 12.9. Uutisnuotasta.