Hieno tarina omenapuulla

Ähtäriläinen, vanha omenapuulajike ei ehtinyt kauan olla etsintäkuulutettuna, kun haun alkuun laittanut Ähtäri Zoon kotieläintilan vastaava Asta Kestinmäki sai puhelimeensa yhteydenottoja. Kaikki sai alkunsa eläinpuiston puutarhuri Tiina Tarkkosen ryhtyessä kaipaamaan tilan pihapiiriin myös omenapuuta. Tilalla kukkivat jo maatiaiskasveina muun muassa perinteiset juhannusruusut, syreenit, ruiskaunokit sekä kehäkukat.

Tarkkonen löysi tietoa ähtäriläisten omasta lajista, Mummon puusta ja tiedusteli asiasta parilta taimistolta. Tämän jälkeen lajiketta etsintäkuulutettiin muun muassa paikallislehtien kautta.

– Tieto lähti leviämään Maaseudun tulevaisuudesta lähtien. Puhelinnumeroni oli laitettu yhteydenottoihin ja olin ensimmäisellä lomapäivälläni, kun puhelin alkoi soida. Juttu oli ollut juuri sinä aamuna lehdessä.

Yksi yhteydenotoista tuli ähtäriläiseltä Timo Kortteiselta, joka kertoi kotikylällään Rämälässä kasvavan kyseisen omenapuun. Hänen Hilma mummonsa oli saanut viime vuosisadan alkupuolella kulkukauppiailta eli niin sanotuilta laukkuryssiltä omenia, joista otti siemeniä ja kylvi ne maahan.

Kortteisen tytär Minna oli opiskelemassa Lepaan puutarhaopistossa ja kiinnostunut tästä omenapuusta. Hän otti yhteyttä Rajalan taimistoon, josko he varttaisivat tästä puusta taimia.

Puutarhuri oli ottanut yhteyttä omena-asiantuntija, pomologi Anssi Krannilaan, joka omenoita tutkittuaan ei voinut päätellä lajiketta ja tuli tulokseen, että ilmeisesti ne ovat siemenistä lähtöisin.

Timo otti Saara-vaimonsa kanssa puusta oksia talvella 1993 ja vei ne puutarhalle, missä niitä sitten vartettiin ja ristittiin Mummon puuksi, koska sillä nimellä sitä oli kutsuttu Kortteisessa.

Emopuu seisoo vieläkin Kortteisen mäellä Rämälän kylällä, kaksi muuta vartettua puuta vierellään.

Lue lisää aiheesta 12.9. Uutisnuotasta.