Eläinpuistossa otettu ensimmäiset tärkeät askelet pandatutkimuksessa

Lumi ja Pyry ovat asuneet Ähtärissä nyt melkein kaksi vuotta.

- Tänä aikana ne ovat jo opettaneet paljon uutta sekä yleisöllemme että työntekijöillemme. Pandojen sijoittaminen Ähtäriin on osa laajaa Kiinan johtamaa pandojen suojeluohjelmaa. Hankkeessa on useita eri osa-alueita, kuten luonnonvaraisten pandojen elinympäristöön suojeluun tähtääviä toimenpiteitä, pandojen luontoonpalautukset sekä pandojen eläinlääkinnän ja terveydenhuollon kehittäminen. Yksi erittäin tärkeä osa lajin suojelua on myös tarhaoloissa tapahtuva tutkimustoiminta, kertoo eläinpuiston eläinlääkäri, intendentti Heini Niinimäki.

- Ähtärin Eläinpuisto osallistuu pandatutkimukseen kiinalaisen pandaorganisaation (CCRCGP) ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Tällä hetkellä länsimaisista kumppaneista tärkein on Gentin yliopisto, jossa työskentelevä tutkija Jella Wauters vieraili luonamme alkuvuodesta 2019. Vierailun aikana kartoitettiin mahdollisuuksiamme osallistua yhteistyöhankkeeseen, jossa on mukana myös useita muita eurooppalaisia pandaeläintarhoja.

Kuluneen vuoden aikana pandahoitajien päivittäisiin tehtäviin on kuulunut ahkera virtsanäytteiden metsästäminen sekä tarkka kirjanpito eläinten käyttäytymisestä.

- Arvokkaat näytteet lähetetään analysoitavaksi pikakuudillä Belgiaan. Loppuvuonna 2019 saavutettiin tärkeä etappi tutkimuksessa, kun Jella Wauters esitteli Chengdussa suuressa kansainvälisessä pandakonferensissa ensimmäiset tulokset, joihin myös meidän Lumi on antanut oman panoksensa.

Wautersin tavoitteena on selvittää pandojen lisääntymiseen, hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan liittyviä mysteereitä, kuten löytää nykyistä parempia keinoja kiiman ja tiineyden seurantaan sekä synnytyksen ennakoimiseen.

- Mitä paremmin tunnemme pandojen fysiologiaa ja lisääntymiseen vaikuttavia tekijöitä, sitä enemmän keinoja meillä on myös tukea lajin menestymistä niin luonnon oloissa kuin ihmisen hoidossakin.

Tässä työssä yhteistyö on voimaa mistä kiitos yleisöämme, joka mahdollistaa tämän työn, samoin kuin yhteistyökumppanit muun muassa CCRCGP:ssä ja Gentin yliopistolla.