Eläinpuistolla tänään synttäripäivä

Ähtäri Zoo avasi ovensa ensi kertaa yleisölle 17.6.1973, eläimellisiä vuosia on takana siis jo 47 vuotta. Alun perin idea eläinpuistosta virisi silloisen kunnanjohtajan Väinö Jaakolan mielessä hänen ollessaan Ruotsissa kuntavierailulla. Jaakola tarttui vierailullaan Höörin eläinpuiston esitteeseen, jonka kannessa komeili hirvisonni puistomaisessa maisemassa. Ajatus eläinpuistosta syntyi.

Kulunut kevät on ollut eläinpuiston historiassa poikkeuksellinen: puisto suljettiin koronaepidemian varotoimenpiteenä yli kahden kuukauden ajaksi. Sulkuajalta peruuntuivat muun muassa vilkas luokkaretkiaika, pitkien viikonvaihteiden kuten pääsiäisen, Vapun ja Helatorstain vieraat sekä kevään muut ryhmävaraukset.

Puiston ollessa kiinni eläintenhoitajien arki jatkui kuitenkin lähes normaalisti: eläimet ruokittiin ja tarhojen kevätsiivoukset tehtiin aikataulussa, vasoja ja villisianporsaita syntyi kuten kaikkina muinakin keväinä. Uusi, erilainen tilanne näkyi lähinnä asiakaskontaktien puuttumisena ja outona hiljaisuutena, kun sekä hotelli että kahvilat ja lipunmyynti olivat suljettuina.

Kun ovet jälleen avautuivat 1.6, moni asiakas kertoi kiinnittäneensä huomiota siihen, kuinka eläimet olivat hyvin näkyvillä. Asiakkaisiin tottuneet eläimet tuntuivat olevan tyytyväisiä paluusta normaaliin arkeen. Tämän ajatuksen vahvistaa myös Zoo Farmin eläimiä hoitava Asta Kestinmäki.

– Kyllä näistä Farmin eläimistä ainakin huomaa, että ne ovat kaivanneet ihmisiä. Monet eläimet, esimerkiksi lampaat, ovat viihtyneet tavallista enemmän asiakkaiden läheisyydessä.

Poikkeusolot päättyivät sopivasti juuri ennen Eläinpuiston synttäripäivää. Nyt kannattaakin patikoida Eläinpuiston poluilla sekä tavata turvallisesti eläimiä, joita ei välttämättä tavallisella patikkaretkellä kohtaa.