Eläimen valvonta ja leikkauttaminen tärkeää

Kissojen hyvinvointi ja vapaana kulkeminen puhuttavat ihmisiä tasaisin väliajoin. Myös huoli kissojen holtittomasta lisääntymisestä ja villiintymisestä on suuri. Lehtimäkeläinen Karoliina Takamäki Alajärven Tassutiimistä toteaa varsinaisia kesäkissoja olevan vähemmän.

– Varsinaiset kesäkissat, joissa kissa otetaan kesän ajaksi ja hylätään syksyllä, ovat vähenemään päin. Sen sijaan suurena ongelmana ovat leikkaamattomat kissat, jotka ulkoilevat vapaasti. Nämä kissat lisääntyvät holtittomasti ja pennut jäävät latoihin ja talojen alle villiintymään, Karoliina kertoo.

– Näistä syntyy populaatioita, joissa saman sukuiset kissat lisääntyvät keskenään ja tästä seuraa sairauksia ja muita vikoja. Tämä kierre pitäisi pysäyttää ja saada ihmiset leikkauttamaan omat kissansa.

Varsinkin kaupunki- ja taajama-alueilla vapaana liikkuvat kissat ovat paitsi vaaraksi itselleen, niin myös aiheuttavat monenlaista harmia ympäristölleen.

Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas toteaa kissan saavan liikkua taajama-alueilla vapaasti vain omalla tontilla.

– Kissa saa liikkua omalla tontillaan vapaasti, mutta naapurin tontille sillä ei ole mitään asiaa ilman valvontaa. Kissa on lainsuojaton poistuessaan omalta tontilta, Kangas muistuttaa.

– Kissan omistaja voi ulkoiluttaa lemmikkiään narussa ja valjaissa tai tehdä sille oman ulkoilutarhan, jossa se voi liikkua vapaasti. Kaupungeissa ja taajamissa vapaana liikkuvat kissat saastuttavat muun muassa lasten leikkipaikkoja ja ovat todellinen ongelma.

Lue lisää aiheesta 31.7. Uutisnuotasta.