Eero Mannismäki lentää Midnight Hawksissa

Ähtäriläissyntyinen Eero Mannismäki työskentelee Ilmavoimien Ilmasotakoulussa Jyväskylän Tikkakoskella kouluttaen ilmataistelulentäjiä. Ammatti on vaativa, mutta antaa myös paljon.  Hän luonnehtii työtään erittäin monipuoliseksi.

– Ilmataistelun vaativuus haastaa lennonopettajaa. Lennon aikana pitää pystyä opettamaan rankan fyysisen kuormituksen alaisena koneen kiitäessä satojen kilometrien tuntinopeudella.

Hän toimi aiemmin Hawk-sooloesityslentäjänä kahden vuoden ajan.

– Soololentäminen tarjosi aivan uuden mahdollisuuden ja haasteen urallani. Siinä pääsee viemään Hawkin sen suorituskyvyn äärirajoille. Virheisiin ei ole varaa ja keskittymisen pitää olla koko ajan korkealla tasolla. Erityistä on yleisölle esiintyminen, sitä ei sotilaslentäjä pääse yleensä tekemään, Mannismäki kertoo.

Puolustusvoimat 100 -lentonäytöksessä hän pääsi osallistumaan viidentenä koneena Ilmavoimien taitolehtoryhmä Midnight Hawksin esitykseen.

– Siinä pääsin porukkaan mukaan ja kun osastossa oli miehistön vaihdoksen aika, minut valittiin Midnight Hawks -taitolento-osastoon.

Lento-osaston vasempana siipimiehenä lentävän Mannismäen mukaan esityslentäminen vaatii kurinalaisuutta ja määrätietoista harjoittelua. Hän huomauttaa, että taitolento-osastossa lentäminen on fyysisesti vaativaa, mutta enemmän se kuormittaa henkisesti. Lennot vaativat tarkkaa keskittymistä koko lennon ajan.

Lue lisää aiheesta 8.1.2020 Uutisnuotasta.