Bambua pandoille hanke päätökseen

ProAgria Etelä-Pohjanmaan toteuttamassa Bambua pandalle -hankkeessa vuosina 2016-2019 oli tavoitteena selvittää bambun kasvatuksen mahdollisuuksia Ähtärissä ja lähialueella pandojen rehuksi sekä kotipuutarhan ikivihreäksi koristekasviksi. Kokeilussa oli hankkeen vetäjän Jari Luokkakallion mukaan kolmisenkymmentä bambun kasvattajaa.

Vaikka hanke päättyi, toivoo pandahoitaja Anna Palmroth siihen osallistuneiden jatkavan bambun versojen kasvattamista. Pienenä toiveena on pandavauvojen saaminen eläinpuistoon ja tuolloin versoille olisi kysyntää.

– Pandojen lisääntymiskausi alkaa ensi keväänä ja molemmat alkavat olla sukukypsiä. Meillä on tilanne, että todennäköisesti päästämme ne samaan tarhaan. Voi olla, että se menee vielä harjoitteluksi, koska pandat ovat vielä sen verran nuoria. Se ei kuitenkaan haittaa, koska niillä on vielä monta vuotta aikaa yrittää pentuja.

– Lisääntymisaikanakin on tärkeää saada ravinto just eikä melkein kohdilleen. Se tarkoittaa bambun versoja, etenkin, jos naaras tulee tiineeksi.

Hankkeeseen liittyen Lumille ja Pyrylle maistuvat pääasiassa kaikki lähialueella kasvatetut bambulajikkeet. Fargesialajikkeita ne kuitenkin hieman nirsoilevat, mutta sen sijaan lajike kelpaa mainiosti pikkupandoille.

Lue lisää aiheesta 18.12. Uutisnuotasta.