Ähtärin ja Dujiangyanin yhteistyö etenee teoiksi

Ähtärin kaupungin delegaatio vieraili Kiinassa 23.-29.4. neuvottelemassa yhteistyön syventämisestä ja konkretisoimisesta. Vierailu alkoi Sister-City -sopimuksen allekirjoituksella Pekingissä osana Kiinan kansainvälistä Belt and Road -foorumia. Uusi ystävyyskaupunkisopimus mahdollistaa entistä tiiviimmän ja konkreettisemman yhteistyön.

Uusiin mahdollisuuksiin haluttiin tarttua heti ja niistä neuvoteltiin Sichuanin maakunnassa sijaitsevassa Dujiangyanin kaupungissa. Neuvottelun aiheina olivat muun muassa yhteisen kansainvälisen koulun rakentaminen, matkailu-, yritys- ja kulttuuriyhteistyö. Lisäksi keskusteltiin SnowPanda Education and Research Consortiumiin (SERC) liittyvistä mahdollisuuksista.

Ähtäristä paikalla olivat kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki, elinvoimapäällikkö Jani Takamaa, rehtori Markku Juhola, rehtori Marita Pienimäki sekä SERC verkostoa luotsaava Esa Vuorenmaa. Matkassa mukana olivat myös Honkarakenne Oy:n Aasian liiketoimintajohtaja Tuomas Saarelainen ja Kiinan myyntijohtaja Tommy Tang.

Vierailu johti useiden konkreettisten toimien käynnistämiseen opettajakoulutuksen, puurakentamisen, matkailun kehittämisen, yritysyhteistyön ja kulttuuriyhteistyön tiimoilta. Dujiangyanin kaupungin edustaja Mr Lu toivoikin, että Ähtärin kaupunki voisi tuoda kahdenväliseen kanssakäymiseen Suomen edistyneitä ekologisia ympäristönsuojelukonsepteja sekä kokemusta koulutuksesta, kulttuurista ja matkailusta.

Yhteinen kansainvälinen koulu

Yksi keskeisimmistä yhteistyökohteista oli yhdessä toteutettava kansainvälinen koulu Dujiangyaniin. Yhteistyö sisältää kaiken koulurakennuksen suunnittelusta ja toteutuksesta aina opetussuunnitelma-yhteistyöhön ja opettajien koulutukseen. Tavoitteena on saada aikaan suomalais-kiinalaisen kouluyhteistyön kärkikohde. Toiminta eteni hyvin Ähtärin rehtoreiden, elinkeinotoimen ja Honkarakenteen yhteistyönä.

Ähtäri pystyy tarjoamaan Dujiangyanille oman osaamisensa lisäksi laajan yritysverkoston ja tutkimus/koulutusverkosto SERC:in osaamista. Koulutuksen osalta Dujiangyan haluaa tehdä Ähtärin ja sen verkoston kanssa yhteistyötä kansainvälisen koulurakentamisen edistämiseksi Dujiangyan Cityssä.

Mr Lu totesikin heidän tehneen yhteistyötä Suomen ja Kiinan koulutusyhdistyksen kanssa kansainvälisen koulun hankkeessa, joka on rakenteilla Dujiangyaniin. Wanhui-kansainvälisen instituutin resurssien avulla Ähtäri voi tehdä yhteistyötä ja vaihtoa muun muassa arkkitehtisuunnittelun ja opettajakoulutuksen tiimoilta.

Lue lisää aiheesta 16.5. Uutisnuotan kesälehdestä.